Nyári programok a családokkal 2020

A tavaly nyári kihelyezett szülőklub foglalkozás sorozat hagyományait folytatva idén is terveztünk közös programot a szülőkkel. A közös nyaralás célja, hogy a súlyosan, halmozottan fogyatékos fiatalokat otthonukban nevelő szülők családjukkal - házastársaikkal, nem fogyatékos gyermekeikkel közösen - töltsenek el egy tartalmas hetet. Idén 15 család vett részt a programon, melyet Kiskunmajsán, a JONAthermál Motelben tartottunk. Nehéz volt olyan helyszínt találni, mely többé-kevésbé akadálymentes, és képes egyszerre tíznél több kerekesszékes személyt fogadni.A program ideje alatt mentálhigiénés tréninget szerveztünk a családoknak, melynek keretében délelőttönként kétórás időtartamban játékos foglalkozást szerveztünk. A tréning célja a felhőtlen szórakozáson és tartalmas élmények szerzésén túlmutat: a szülők számára fontos mentálhigiénés hatás, hogy a mindennapok nehézségei mellett legyen lehetőségük a töltődésre, hogy bírják súlyosan, halmozottan fogyatékos felnőtt gyermekeik mellett a 24 órás szolgálatot a hét minden napján.

A szülőklub eddig is a töltődést jelentette számukra, az életvitelükből adódó elszigeteltség oldását, a szociális kapcsolatok erősítését. Ezért a foglalkozásokon sok olyan játékot és gyakorlatot alkalmaztunk, melyek erősítik egymással a kapcsolatot, kicsit ”csapatépítő”, közösségépítő hatással bírnak, fejlesztik az együttműködést, az érzelmi kapcsolatokat és a kreatív problémamegoldó készségeket. Különösen fontos elem a kommunikációs készségek fejlesztése, az érzelmek megfogalmazása és kifejezése. A foglalkozásokon mindig fontos elem a humor, ami sokszor segít a nehéz helyzetekben. A játékok választásánál figyelemmel voltunk arra is, hogy a szülőkkel együtt a fiatalok is részt vesznek a foglalkozásokon. Visszatérő elem csoportjainkon a közös mese: inspiráló történetek gyűjtése a mesésfüzetünkbe. A járványhelyzetre való tekintettel idén mellőztük azokat a játékos feladatokat, ahol fontos volt a testi kontaktus, érintés. A feladatokat tematikusan rendeztük, és minden nap más készség fejlesztése volt a fókuszban.

A közös élmények szervezése a délután folyamán is folytatódik a szülők bevonásával, közös döntéshozatallal. Az élményfürdő közös látogatása mellett opcionális közös programokat szervezünk a résztvevőknek, igény szerint: látogatást a Horgász-tóhoz, este társasjátékot és UNO kártyapartit.

117871506_696279170924363_44596221721724

Blogcikkünk linkje a Dottóról: 

kisvonatos kirándulás a nyaralás alatt

117769375_769787927170057_22048940463038

Blogcikkünk linkje a Családi Napról

A nyári programok támogatói: 

További képeket és videókat lehet nézegetni az Alapítvány Pinterest galériájában itt:  
  • Facebook
  • Pinterest